Nasza marka

KAWA AMAZONIA

Spośród 10 regionów „kawowych” Peru, na wyróżnienie zasługują trzy: Cajamarca, Amazonas i San Martín, położone blisko granicy z Ekwadorem, gdzie koncentruje się 47% produkcji krajowej kawy. Historia upraw kawy w tej części Peru sięga połowy XVIII wieku. Imigranci z Europy rozpoczęli osadnictwo na tych terenach i jednocześnie uprawę kawy arabica z przeznaczeniem na rynki Chile, Wielkiej Brytanii i Niemiec.

W połowie XIX wieku do producentów kawy dołączyli zamieszkujący te tereny niezależni dotychczas Indianie Awajún, z rodziny etnicznej Jíbaro, słynni ze zmniejszania i mumifikowania głów pokonanych wrogów. Obecnie, kawa, obok kakao, bananów, ananasów i innych bogactw naturalnych z dżungli Amazonii stanowi jedno z głównych źródeł dochodów mieszkańców lasów deszczowych tych północnych prowincji Peru.

Nasza kawa pochodzi właśnie z upraw Indian Awajún znajdujących się na tropikalnych, górskich zboczach Andów, na wysokościach do 1800 m n.p.m., zrzeszonych w gminy indiańskie na terenie tych trzech województw. Jest to kawa organiczna, arabica, uprawiana tradycyjnie w rodzinnych plantacjach, bez żadnych środków chemicznych, pod nadzorem inżynierów agronomów z instytucji państwowych.

Podczas moich podróży do wiosek przyjaciół z plemienia Awajún, wielokrotnie proszono mnie o pomoc w pozyskaniu bezpośrednich rynków zagranicznych na ich kawę, która w samym Peru i na targach międzynarodowych spotkała się z wielkim uznaniem.

Z ogromną satysfakcją zachęcam do spróbowania kawy AMAZONIA® od Indian Awajún z Amazonii peruwiańskiej. Stworzyliśmy bezpośredni łańcuch dostaw „z plantacji na stoły” naszych polskich koneserów dobrej i smacznej kawy, w przystępnej cenie.

Kawę poleca

Właściciel Marki AMAZONIA Justyna Wójtowicz Machu Picchu Polska

Opis kawy:
– 100% arabica
– odmiany: typica, catimor, caturra, bourbon
– obróbka: myta, ziarno, średniopalona
– wysokość upraw: 1600 – 1800 m n.p.m.
– scoring: 82 punkty
– smak: orzech, mandarynka, słodka czekolada
– zapach/aromat: słodki, owocowo-czekoladowy
– body: średnie
– kwasowość: lekka
– posmak: długi
– kraj pochodzenia: Peru.

KAWA MACHU PICCHU

Pochodzenie:
Peru. Poniżej Cusco, antycznej stolicy Imperium Inków, w tropikalnym lesie nad rzeką Urubambą, znajdują się słynne ruiny sanktuarium Machu Picchu, jednego z Cudów Świata. Już kilka kilometrów w dół rzeki od tego magicznego miejsca, po wyjściu z kordyliery, rozpościera się ogromna dolina rzeki Urubamba, do której przylegają doliny innych rzek zasilających jej główny nurt. Mieszkańcy tych terenów, Indianie i metysi, zajmują się przeważnie uprawą bananów, ananasów, cytrusów, manioku, kakao i kawy, która to od wielu lat jest znana ze swojej jakości z racji na specyficzne mikroklimaty panujące na pograniczu wysokich Andów i dżungli Amazońskiej.

Nasza kawa pochodzi z plantacji znajdujących się na wysokości 1800 m n.p.m. w jednej z takich mikro dolin górskich. Kilkuset plantatorów zrzeszonych w kooperatywę starannie pielęgnuje i selekcjonuje najlepsze ziarna. Po latach odwiedzania plantacji i uczestnictwa w procesie uprawy kawy dzielimy się z Wami najlepszymi ziarnami.

Spróbuj i przenieś się do świata Inków pod magiczne Machu Picchu!

Charakterystyka naszej kawy:
Luksusowe opakowania 250 i 1000 gram z zamkiem i zaworem gwarantują najwyższą jakość nawet przez 2 lata od daty wypalenia.

  • 100% arabica (odmiany: typica 70%, catimor 15%, caturra 15%)
  • obróbka: myta, ziarno, średniopalona
  • wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
  • scoring: 84,25 punkty
  • smak: kakao, miód, cytrusy
  • zapach/aromat: miodowy
  • body: jasne, kremowe
  • kwasowość: niska
  • posmak: czysty
  • kraj pochodzenia: Peru.

Kawę poleca

Mirosław Rajter

Właściciel marki Machu Picchu