Nasza marka

Pochodzenie:
Peru. Poniżej Cusco, antycznej stolicy Imperium Inków, w tropikalnym lesie nad rzeką Urubambą, znajdują się słynne ruiny sanktuarium Machu Picchu, jednego z Cudów Świata. Już kilka kilometrów w dół rzeki od tego magicznego miejsca, po wyjściu z kordyliery, rozpościera się ogromna dolina rzeki Urubamba, do której przylegają doliny innych rzek zasilających jej główny nurt. Mieszkańcy tych terenów, Indianie i metysi, zajmują się przeważnie uprawą bananów, ananasów, cytrusów, manioku, kakao i kawy, która to od wielu lat jest znana ze swojej jakości z racji na specyficzne mikroklimaty panujące na pograniczu wysokich Andów i dżungli Amazońskiej.

Nasza kawa pochodzi z plantacji znajdujących się na wysokości 1800 m n.p.m. w jednej z takich mikro dolin górskich. Kilkuset plantatorów zrzeszonych w kooperatywę starannie pielęgnuje i selekcjonuje najlepsze ziarna. Po latach odwiedzania plantacji i uczestnictwa w procesie uprawy kawy dzielimy się z Wami najlepszymi ziarnami.

Spróbuj i przenieś się do świata Inków pod magiczne Machu Picchu!

Charakterystyka naszej kawy:
Luksusowe opakowania 250 i 1000 gram z zamkiem i zaworem gwarantują najwyższą jakość nawet przez 2 lata od daty wypalenia.

  • 100% arabica (odmiany: typica 70%, catimor 15%, caturra 15%)
  • obróbka: myta, ziarno, średniopalona
  • wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
  • scoring: 84,25 punkty
  • smak: kakao, miód, cytrusy
  • zapach/aromat: miodowy
  • body: jasne, kremowe
  • kwasowość: niska
  • posmak: czysty
  • certyfikaty: BIO (organic), Fair Trade
  • kraj pochodzenia: Peru.

Kawę poleca

Mirosław Rajter

Właściciel marki Machu Picchu

kontakt@machupicchu.pl